Wat is Equine assisted coaching?

Equine assisted coaching is een manier van coachen waarbij het paard de rol van coach (deels) op zich neemt. Door de interactie met de paarden krijg je de gelegenheid om ervaringsgericht te leren en te profiteren van de feedback die een paard kan geven. Tijdens de sessie staat jouw ervaring met het paard centraal.

 

Waarom coachen met paarden?

Paarden zijn kuddedieren. Binnen de kudde zijn paarden afhankelijk van elkaar om te kunnen overleven. Hierdoor zijn paarden heel gevoelig voor de signalen die mensen (en andere paarden) geven en merken ze het meteen als je lichaamstaal niet overeenkomt met wat je voelt, zegt of doet. Hier zal het paard dan ook direct, zonder oordeel en vanuit het hier-en-nu op reageren. 

 

De reacties van de paarden en de manier waarop jij deze beleeft en interpreteert, vormen de basis van de sessie. In de omgang met paarden kunnen allerlei aspecten uit het dagelijks leven naar voren komen zoals communicatie, samenwerken, leiderschap, vertrouwen, assertiviteit en contact maken. Tijdens de sessies kunnen dan ook situaties ontstaan die vergelijkbaar zijn met situaties uit het dagelijks leven of uit je werksituatie. Door hier tijdens de reflectiemomenten op te reflecteren kom je tot nieuwe inzichten. Vervolgens kun je samen met het paard experimenteren en ervaring opdoen met nieuw gedrag en nieuwe gedachten.

 

Tijdens de sessies heeft de coach een zogenoemde ‘open houding’. De coach benoemt wat er tijdens de sessie en in het contact met het paard gebeurd, maar geeft hier geen betekenis aan. De coach weet immers niet wat het voor jou betekend. Dit kunnen we in een sessie wel samen onderzoeken, op basis van gelijkwaardigheid. Naast gelijkwaardigheid staat bij Praeda Coaching veiligheid en vertrouwen centraal.